
SPIŻARNIA W PROJEKCIE DOMU
Warto zastanowić się nad kupnem gotowego projektu domu, w którym tuż przy kuchni znajduje się niewielka spiżarnia. Pomieszczenie to nie wymaga dużo metrów kwadratowych, a w relacji do funkcji użytkowych, które spełnia, wypada niezwykle korzystnie.
UMIEJSCOWIENIE SPIŻARNI W PROJEKCIE DOMU Ze względu na główną funkcję magazynową spiżarnia powinna być umiejscowiona jak najbliżej kuchni, a najlepiej przy samej kuchni. Powinniśmy również zwrócić uwagę na odległość spiżarni od wejścia oraz garażu - jeśli jest połączony drzwiami z wnętrzem domu. To właśnie z tych dwóch miejsc przynosimy do domu zakupy. Dobrze, jeśli zadbamy, aby wszelkie urządzenia AGD, które emitują ciepło, nie były umieszczone blisko spiżarni. WIELKOŚĆ I EKSPOZYCJA SPIŻARNI W PROJEKCIE DOMU Na spiżarnię nie potrzeba wiele metrów kwadratowych. Spokojnie wystarczą na nią przeznaczyć zaledwie 2-3 metry kwadratowe. Wystarczyć może nawet szafa wnękowa na uboczu między wejściem a kuchnią, w której pomieścimy swobodnie wszystkie zapasy jedzenia niewymagające przechowywania w lodówce. Ważne, aby temperatura panująca w spiżarni była jak najniższa. Z pewnością spiżarnia nie może być zbytnio wyeksponowana na nagrzewanie promieniami słonecznymi. Dlatego w projekcie domu powinno się ją umieścić na stronie północnej. Samo pomieszczenie nie powinno być ogrzewane. WENTYLACJA SPIŻARNI W PROJEKCIE DOMU Wentylacja w spiżarni powinna być dobrze zaprojektowana. Jeśli projekt domu jednorodzinnego nie przewiduje wentylacji mechanicznej, należy zaprojektować osobny kanał wentylacyjny w kominie. Jeśli usytuowanie spiżarni uniemożliwia podłączenie do komina wentylacyjnego, należy rozważyć możliwość zaprojektowania okien, niewyeksponowanych na słońce, z możliwością wentylacji. Ponadto, w drzwiach spiżarni powinna znajdować się szczelina wentylacyjna. FUNKCJE UŻYTKOWE SPIŻARNI W PROJEKCIE DOMU Przy otwartej kuchni w projekcie domu warto zadbać, aby w miarę możliwości wszystkie drobne pudełka i pojemniki w kuchni były pochowane. Spiżarnia umożliwia magazynowanie w większych ilościach zgrzewek wody, zapasów warzyw, czy przetworów. Jeśli pozwoli na to miejsce w spiżarni możemy tam również wygodnie umieścić większe sprzęty kuchenne, takie jak robot kuchenny, sokowirówkę, parowar, itd. Te niewielkie pomieszczenie przy kuchni zmniejszy z pewnością ilość potrzebnych szafek kuchennych oraz przyczyni się do większego ładu w kuchni. | ||||
| ||||
Czytaj również: